retraites

Sati Meditatieweekend voorjaar 2020 

In het voorjaar van 2020 organiseert Sati weer een korte vipassana retraite, een meditatieweekend. Vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is de weekendretraite van Sati, die oorspronkelijk gepland was van 13 tot een met 15 maart, verzet naar 26 tot en met 28 juni 2020. Er is op dit moment nog plek, dus je kunt je nog aanmelden voor deze retraite.

De weekendretraite vindt nu plaats vanaf vrijdagavond 26 juni (19.00 uur) tot en met zondagmiddag 28 juni (16.30 uur) en zal worden begeleid door Karin Doms en Hans Gijsen. De retraite wordt gehouden op de vaste locatie van Sati, Poststraat 7a in Tilburg.

img_0614

Thema meditatieweekend 2020:
‘De middenweg; laveren tussen aanvaarden en ingrijpen’

De omgeving van de mens is de medemens
Jules Deelder

We zitten op een kussen, doen loopmeditatie en oefenen om gewaar te zijn en om zonder voorkeur of afkeer te aanvaarden wat zich aandient. Maar wat betekent dit in ons dagelijks leven? Hoe verhouden we ons tot de omgeving en de omstandigheden waarin we leven? Waar houdt oordeelloos aanvaarden op en is ingrijpen noodzakelijk? En wanneer gaan we daarin te ver en willen we ingrijpen in situaties die buiten onze invloedssfeer liggen? Hoe herkennen we die grenzen?

En hoe vertaalt zich dat in onze verhouding tot andere mensen? Voor wie mediteren we? Is dat puur voor onszelf alleen of spelen anderen ook een rol in de meditatie? En wat kunnen we dan daadwerkelijk betekenen voor die ander en voor de wereld waarin we leven? Is het wel mogelijk om in te grijpen als het om anderen gaat of is dat aan ieder voor zichtzelf om uit te zoeken? Welke keuzes kunnen we daarin maken?

De historische Boeddha was voordat hij volledig ontwaakt was vele levens lang een bodhisattva. Een bodhisattva is iemand die op weg is om verlicht te worden, maar dat alleen kan bereiken door goede dingen te doen voor anderen en zo zijn eigen geest te zuiveren. Hoe kunnen wij dat als voorbeeld nemen? Welke mentale capaciteit stelt ons in staat om iets voor anderen te betekenen? Is onze eigen worsteling niet al moeilijk genoeg?

Dit thema willen we tijdens het meditatieweekend samen met jullie verkennen. Naast de gebruikelijke loop- en zitmeditatie zullen we ook lezingen geven en (Insight Dialogue) oefeningen doen.

De begeleiding van het meditatieweekend wordt verzorgd door Karin Doms en Hans Gijsen

img_0626Karin Doms (1968) is voorzitter van Sati Tilburg. Zij is sinds 1995 actief als beoefenaar en sinds 2010 ook als begeleider en assistent-leraar in Vipassana meditatie. In het dagelijks leven is Karin daarnaast actief als coach voor bestuurders en als commissaris/toezichthouder bij maatschappelijke organisaties.

hansHans Gijsen (1959) is psycholoog en beoefent en bestudeert het boeddhisme sinds 1984, zowel Theravada als Mahayana/Vajrayana. Vipassana meditatie is voor hem de basis. Hans heeft ruime ervaring met yoga en de combinatie yoga en meditatie. Hij faciliteert de receptie van het boeddhisme in het Westen. Van 2011-2019 was hij voorzitter van de SIM Stichting Inzicht  Meditatie.

Praktische informatie
Kussens en meditatiematerialen zijn voldoende aanwezig bij Sati. Maar uiteraard is het mogelijk om je eigen spullen mee te nemen.
Er is bij Sati (beperkt) gelegenheid voor overnachtingen in een gemeenschappelijke zaal zonder bijkomende kosten. Indien een eigen kamer gewenst of noodzakelijk is, kan een hotelkamer in de omgeving worden geboekt.
Er wordt gezorgd voor voedzame vegetarische maaltijden op zaterdag (ontbijt, warme lunchmaaltijd en soep in de avond) en zondag (ontbijt en lunch).

De kosten voor deze weekendretraite bedragen 125 euro exclusief dana voor de begeleiders.

Iedereen die (enige) ervaring met meditatie heeft kan deelnemen aan het meditatieweekend. De retraite staat open voor maximaal 15 deelnemers. Via een mailtje naar sati-tilburg@live.nl kun je je aanmelden.