retraites

Sati Meditatieweekend voorjaar 2020 

In het voorjaar van 2020 organiseert Sati weer een korte vipassana retraite, een meditatieweekend. Vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is de weekendretraite van Sati, die oorspronkelijk gepland was van 13 tot een met 15 maart, verzet naar 26 tot en met 28 juni 2020.

De weekendretraite gaat fysiek door van 26 t/m 28 juni 2020
In de afgelopen periode hebben wij intensief overlegd over de mogelijkheden om de weekendretraite eind juni te kunnen laten doorgaan, rekening houdend met de actuele voorschriften van kabinet en RIVM (handen wassen, anderhalve meter afstand houden, groepen tot max 30 pp), met de logistieke capaciteit van de zaal en vooral met de veiligheid voor de deelnemers. Alles afwegende denken wij dat het mogelijk is om de weekendretraite veilig en verantwoord te laten doorgaan op 26 tot en met 28 juni.

Dat vraagt wel enkele aanpassingen, zowel van ons in de organisatie als van de deelnemers aan de retraite:
– de inrichting van de zaal zal worden aangepast zodat iedereen kan zitten en lopen met voldoende afstand van elkaar en dat er tegelijkertijd ruimte is om met voldoende afstand de zaal te verlaten (bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan).
– het maximale aantal deelnemers aan de retraite zal iets lager zijn dan anders, dat is nu maximaal 10 deelnemers.
– de ruimte in de hal is relatief beperkt, dat betekent dat we bij voor het binnenkomen van de hal soms eerst moeten wachten tot anderen de hal hebben verlaten. Dit zal wat extra geduld van eenieder vragen tijdens de start en pauze-momenten.
– het is mogelijk dat er een tweede toilet (een buitentoilet) beschikbaar komt voor de deelnemers van de retraite
– rondom de maaltijden zullen wat aanpassingen nodig zijn om te voorkomen dat iedereen tegelijkertijd op dezelfde plek is (denk aan inrichting van de ruimte en om de beurt naar het buffet om eten te halen, één persoon die de afwas doet).
– in de hal en boven in de keuken zullen we zeep/desinfecteringsmiddel klaar zetten zodat deelnemers regelmatig hun handen kunnen wassen. Ook zullen we tijdens de retraite wat vaker de deurknoppen etc afwassen.
– voor degenen die willen blijven slapen is er voldoende ruimte, wel vraagt het gebruik van douche en toilet wellicht iets meer onderlinge afstemming. Wie liever meer comfort en/of privacy wenst, kan overnachten in een van de nabijgelegen hotels.
– als je ziek bent (hoesten, benauwdheid, koorts) vragen we je om je af te melden en thuis te blijven.

Deze aanpassingen zullen van iedereen de nodige flexibiliteit en discipline vragen, dat realiseren wij ons. En misschien is dit niet voor iedereen passend om nu in deze onzekere periode deel te nemen aan de retraite. Daar hebben we uiteraard begrip voor.

Tegelijkertijd vonden wij het belangrijk om de weekendretraite wel te kunnen aanbieden voor de mensen die graag willen deelnemen en wij zijn blij dat er -met de bovenstaande aanpassingen- voldoende mogelijkheden zijn om de retraite veilig en verantwoord te kunnen laten doorgaan.

img_0614

Thema meditatieweekend 2020:
‘De middenweg; laveren tussen aanvaarden en ingrijpen’

De omgeving van de mens is de medemens
Jules Deelder

We zitten op een kussen, doen loopmeditatie en oefenen om gewaar te zijn en om zonder voorkeur of afkeer te aanvaarden wat zich aandient. Maar wat betekent dit in ons dagelijks leven? Zeker in een periode waarin er zoveel onzekerheid is, op persoonlijk niveau, maatschappelijk niveau en ecologisch niveau. Hoe verhouden we ons tot de omgeving en de onvoorspelbare omstandigheden waarin we leven? Waar houdt oordeelloos aanvaarden op en is ingrijpen noodzakelijk? En wanneer gaan we daarin te ver en willen we ingrijpen in situaties die buiten onze invloedssfeer liggen? Hoe herkennen we die grenzen?

En hoe vertaalt zich dat in onze verhouding tot andere mensen? Voor wie mediteren we? Is dat puur voor onszelf alleen of spelen anderen ook een rol in de meditatie? En wat kunnen we dan daadwerkelijk betekenen voor die ander en voor de wereld waarin we leven? Is het wel mogelijk om in te grijpen als het om anderen gaat of is dat aan ieder voor zichtzelf om uit te zoeken? Welke keuzes kunnen we daarin maken?

De historische Boeddha was voordat hij volledig ontwaakt was vele levens lang een bodhisattva. Een bodhisattva is iemand die op weg is om verlicht te worden, maar dat alleen kan bereiken door goede dingen te doen voor anderen en zo zijn eigen geest te zuiveren. Hoe kunnen wij dat als voorbeeld nemen? Welke mentale capaciteit stelt ons in staat om iets voor anderen te betekenen? Is onze eigen worsteling niet al moeilijk genoeg?

Dit thema willen we tijdens het meditatieweekend samen met jullie verkennen. Naast de gebruikelijke loop- en zitmeditatie zullen we ook lezingen geven en (Insight Dialogue) oefeningen doen.

De weekendretraite vindt plaats vanaf vrijdagavond 26 juni (19.00 uur) tot en met zondagmiddag 28 juni (16.30 uur) en zal worden begeleid door Karin Doms en Hans Gijsen. De retraite wordt gehouden op de vaste locatie van Sati, Poststraat 7a in Tilburg.

De begeleiding van het meditatieweekend wordt verzorgd door Karin Doms en Hans Gijsen

img_0626Karin Doms (1968) is voorzitter van Sati Tilburg. Zij is sinds 1995 actief als beoefenaar en sinds 2010 ook als begeleider en assistent-leraar in Vipassana meditatie. In het dagelijks leven is Karin daarnaast actief als coach voor bestuurders en als commissaris/toezichthouder bij maatschappelijke organisaties.

hansHans Gijsen (1959) is psycholoog en beoefent en bestudeert het boeddhisme sinds 1984, zowel Theravada als Mahayana/Vajrayana. Vipassana meditatie is voor hem de basis. Hans heeft ruime ervaring met yoga en de combinatie yoga en meditatie. Hij faciliteert de receptie van het boeddhisme in het Westen. Van 2011-2019 was hij voorzitter van de SIM Stichting Inzicht  Meditatie.

Praktische informatie
Kussens en meditatiematerialen zijn voldoende aanwezig bij Sati. Maar uiteraard is het mogelijk om je eigen spullen mee te nemen.
Er is bij Sati (beperkt) gelegenheid voor overnachtingen in een gemeenschappelijke zaal zonder bijkomende kosten. Indien een eigen kamer gewenst of noodzakelijk is, kan een hotelkamer in de omgeving worden geboekt.
Er wordt gezorgd voor voedzame vegetarische maaltijden op zaterdag (ontbijt, warme lunchmaaltijd en soep in de avond) en zondag (ontbijt en lunch).

De kosten voor deze weekendretraite bedragen 125 euro exclusief dana voor de begeleiders.

Iedereen die (enige) ervaring met meditatie heeft kan deelnemen aan het meditatieweekend. Vanwege de aanpassingen in verband met de corona-maatregelen is het aantal deelnemers aan de retraite beperkt, er is ruimte voor maximaal 10 deelnemers. Via een mailtje naar sati-tilburg@live.nl kun je je aanmelden.