retraites

Sati Meditatieweekend voorjaar 2020 

In het voorjaar van 2020 organiseerde Sati weer een korte vipassana retraite, een meditatieweekend.

img_0614

Thema meditatieweekend 2020:
‘De middenweg; laveren tussen aanvaarden en ingrijpen’

De omgeving van de mens is de medemens
Jules Deelder

We zitten op een kussen, doen loopmeditatie en oefenen om gewaar te zijn en om zonder voorkeur of afkeer te aanvaarden wat zich aandient. Maar wat betekent dit in ons dagelijks leven? Zeker in een periode waarin er zoveel onzekerheid is, op persoonlijk niveau, maatschappelijk niveau en ecologisch niveau. Hoe verhouden we ons tot de omgeving en de onvoorspelbare omstandigheden waarin we leven? Waar houdt oordeelloos aanvaarden op en is ingrijpen noodzakelijk? En wanneer gaan we daarin te ver en willen we ingrijpen in situaties die buiten onze invloedssfeer liggen? Hoe herkennen we die grenzen?

Dit thema willen we tijdens het meditatieweekend samen met jullie verkennen. Naast de gebruikelijke loop- en zitmeditatie zullen we ook lezingen geven en (Insight Dialogue) oefeningen doen.

De begeleiding van het meditatieweekend wordt verzorgd door Karin Doms en Hans Gijsen

img_0626Karin Doms (1968) is voorzitter van Sati Tilburg. Zij is sinds 1995 actief als beoefenaar en sinds 2010 ook als begeleider en assistent-leraar in Vipassana meditatie. In het dagelijks leven is Karin daarnaast actief als coach voor bestuurders en als commissaris/toezichthouder bij maatschappelijke organisaties.

hansHans Gijsen (1959) is psycholoog en beoefent en bestudeert het boeddhisme sinds 1984, zowel Theravada als Mahayana/Vajrayana. Vipassana meditatie is voor hem de basis. Hans heeft ruime ervaring met yoga en de combinatie yoga en meditatie. Hij faciliteert de receptie van het boeddhisme in het Westen. Van 2011-2019 was hij voorzitter van de SIM Stichting Inzicht  Meditatie